Rolada ze szpinakiem
SKŁADNIKI :
* 30 dag szpinaku świeżego (ewentualnie mrożonego)
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* sól, czerwony pieprz, gałka muszkatołowa
* 1,5 filetu z indyka
* chili w proszku
* 5-6 suszonych pomidorów
* 5 łyżek startego parmezanu
* kilka łyżek oleju roślinnego
* 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
1. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż szpinak. Smaż 3-4 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
2. Suszone pomidory osącz, pokrój.
3. Filet z indyka umyj, osusz, rozetnij na duży płat, lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem.
4. Rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp tartym serem. Płat ciasno zwiń, obwiąż nitką i włóż do brytfanki wysmarowanej olejem.
5. Piecz godzinę w 190oC. Następnie posmaruj olejem i miodem, oprósz chili, piecz jeszcze 15 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kurczak w sezamie
SKŁADNIKI :
* 2 filety z kurczaka
* przyprawa do kurczaka, sól
* 1 jajko
* kilka łyżek sezamu
* olej do smażenia.
Reklama
Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, pokrój w poprzek pod skosem na spore kawałki.
2. Posyp przyprawą do kurczaka, ewentualnie solą, odstaw na pół godziny.
3. Panieruj w roztrzepanym jajku i sezamie.
4. Smaż na złoty kolor na dość głębokim rozgrzanym oleju.
Kieszonki z brokułem
SKŁADNIKI :
* 1/2 brokuła
* 4 filety z kurczaka
* 10 dag masła
* 1 serek topiony
* świeże zioła: lubczyk, pietruszka, koperek
* przyprawa typu vegeta
* sól.
Wykonanie:
1. Brokuł umyj, odsącz, podziel na różyczki.
2. Filety z kurczaka przekrój na pół, rozbij na bardzo cienkie kotlety, posyp przyprawą typu vegeta.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z serkiem topionym w proporcji 1:1.
4. Masą posmaruj każdy kotlet.
5. Na każdym połóż różyczki surowego brokuła, załóż boki kotleta i zwiń go w rulon.
6. Każdy rulon zawiń w folię aluminiową „na cukierka”, boki zwiąż sznurkiem.
7. Do garnka wlej 1 l wody, dodaj 1 płaską łyżkę soli i świeże zioła, zagotuj.
8. Na wrzątek wrzuć zawinięte w folię kotlety i gotuj – ale tak, aby woda tylko „mrugała” – pół godziny.
9. Po tym czasie wyjmij kotlety i rozwiń folię. Podawaj z sosem serowym.
Sos serowy
SKŁADNIKI:
* 250 ml śmietany kremówki (30%)
* 2 topione serki śmietankowe
* 1 płaska łyżka masła
* sól lub przyprawa typu vegeta
Wykonanie:
1. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj serki i masło, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje.
2. Dopraw do smaku solą lub przyprawą typu vegeta.
Kieszonki włoskie
SKŁADNIKI:
* 4 filety z kurczaka
* sól, pieprz
* 25 dag mozzarelli
* garść listków świeżej bazylii
* 15 dag salami w plasterkach
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko + 2 łyżki mleka
* 4 łyżki bułki tartej
* tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, rozetnij, przykryj folią i rozbij na kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
2. Ser osącz, pokrój. Listki bazylii opłucz, osusz.
3. Na każdym płacie połóż plasterki salami, mozzarelli, listki bazylii. Złóż na pół i zepnij wykałaczką.
4. Kieszonki panieruj w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.
5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.