Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Letnie desery

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się nam włączać piekarnika, możemy szybko przygotować wspaniały deser bez pieczenia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pinacolada z owocami

SKŁADNIKI :
* 15 dag pełnoziarnistych herbatników
* 12 dag masła
* 5 dag wiórków kokosowych
* 10 łyżeczek żelatyny
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 30 dag mielonego twarogu na sernik
* 400 ml mleka kokosowego
* 200 ml śmietany 36%
* 400 ml gęstego soku ananasowego.

Wykonanie:
1. Ciastka pokrusz. Wiórki kokosowe zrumień na suchej patelni. Wszystko wymieszaj z roztopionym masłem (można użyć kielicha blendera).
2. Powstałą masą wylep spód formy.
3. W niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki) rozpuść 7 łyżeczek żelatyny.
4. Twaróg zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dolewaj mleko kokosowe i rozpuszczoną żelatynę. Odstaw na 15 min.
5. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową. Całość wylej na spód ciasteczkowy.
6. Sok podgrzej, dodaj resztę żelatyny, wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
7. Sernik zalej tężejącą galaretką. Udekoruj dowolnymi owocami. Zostaw do schłodzenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kawa affogato, czyli z lodami

SKŁADNIKI :
* porcja kawy espresso
* po jednej gałce lodów śmietankowych i waniliowych
* sos karmelowy/czekoladowy
* wiórki czekoladowe

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj porcję kawy espresso lub małą porcję mocnej kawy, najlepiej w kawiarce lub w ekspresie.
2. Do szklaneczki, filiżanki lub pucharka włóż gałki lodów i powoli zalewaj je gorącym naparem kawy – wtedy na powierzchni pojawi się apetyczna kremowa pianka.
3. Wierzch polej sosem karmelowym lub czekoladowym, posyp wiórkami czekoladowymi.

Deser z tapioki

SKŁADNIKI :
* 500 ml dowolnego mleka roślinnego (owsiane nada słodyczy)
* 1/4 szklanki tapioki
* 1-2 łyżeczki cukru
* cukier wanilinowy
* szklanka owoców (do wyboru: mango, truskawki, jagody, maliny)
* cukier lub miód do smaku.

Wykonanie:
1. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko z cukrami.
2. Do gotującego się płynu wsyp tapiokę. Gotuj na małym ogniu ok. pół godziny (długość gotowania zależna od wielkości kuleczek tapioki – większe ziarenka trzeba gotować nawet 45 min).
3. Gotującą się tapiokę często mieszaj energicznie, żeby kuleczki nie przywarły do dna, a masa miała odpowiednią konsystencję. Ugotowana tapioka powinna być przezroczysta.
4. Gotową masę odstaw, żeby przestygła. Możesz schłodzić w lodówce.
5. W tym czasie przygotuj owoce (umyj i wysusz) lub mus owocowy (owoce zblenduj, dosłódź cukrem bądź miodem do smaku).
6. Pudding z tapioki przełóż do pucharków, udekoruj owocami lub polej musem. Możesz przystroić listkiem mięty. (Można też kolejność odwrócić – najpierw mus, potem pudding).

Krem cytrynowy

SKŁADNIKI:
* 200 ml śmietanki
* 3 większe cytryny
* 2/3 szklanki cukru (można dać więcej)
* skórka starta z jednej sparzonej cytryny
* 8 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:
1. Cytryny przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż. Odłóż na bok.
2. Śmietankę z cukrem gotuj na wolnym ogniu. Po połączeniu składników gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
3. Odstaw garnuszek z masą, dodaj sok i startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odczekaj 5 min.
4. Przełóż masę do łódek z cytryn, wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia (długość przygotowania jest zależna od wielkości cytrynowych salaterek).
5. Możesz ozdobić listkami mięty lub bazylii bądź skórką z pomarańczy.

Podziel się:

Oceń:

2025-07-14 17:19

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Betlejem: Wigilia w mieście narodzin Jezusa

2025-12-24 14:37

Fot. archiwum o. Jerzego Kraja OFM

Kard. Pierbattista Pizzaballa, łaciński patriarcha Jerozolimy, przy pięknej słonecznej pogodzie i w atmosferze radości został uroczyście wprowadzony do sanktuarium Narodzenia Pana Jezusa w Betlejem. Tegoroczne betlejemskie celebracje Bożego Narodzenia są wyjątkowo entuzjastyczne z powodu zakończenia wojny w Gazie i obchodów Roku Świętego.

Więcej ...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

Abp Kupny: Dla Boga nie ma godniejszego miejsca niż nasze otwarte serce

2025-12-24 23:46
Abp Józef Kupny

ks. Łukasz Romańczuk

Abp Józef Kupny

Arcybiskup Józef Kupny przewodniczył Pasterce w kościele Ducha Świętego we Wrocławiu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kalendarz Adwentowy: Dom Boga i Świt Boga

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Dom Boga i Świt Boga

Czy w Wigilię obowiązuje post i kiedy należy iść do...

Polska

Czy w Wigilię obowiązuje post i kiedy należy iść do...

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi