Współpraca Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu z Zespołem Szkół im. Stanisława Staszica w Małkini coraz bardziej się zacieśnia. 17 lutego nastąpiło
podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy szkołami. Współpraca ta miałaby na celu podjęcie działań zmierzających do poprawy bazy dydaktycznej i jakości kształcenia młodzieży
w Małkini; podjęcie działań w kierunku wymiany młodzieży i podjęcia praktyki za granicą. W zawartym porozumieniu obie strony zobowiązują się też
podjąć wszelkie działania zmierzające do utworzenia Ośrodka Kształcenia Kadr oraz Zamiejscowego Wydziału Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Zespole Szkół w Małkini.
Wszystko zaczęło się niewinnie od udziału czworga uczniów V klasy Technikum Gastronomicznego w Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Bożonarodzeniowych zorganizowanym w zeszłym
roku w Poznaniu. Okazało się tam, że małkińska młodzież w rywalizacji z 22 drużynami uczniów szkół gastronomicznych i studentów z Peru, Chin, Białorusi,
Słowacji i Ukrainy okazała się najlepsza! W nagrodę pojechali na tygodniową wycieczkę do Szwajcarii, gdzie zwiedzili m.in. Wyższą Szkołę Hotelarsko-Gastronomiczną Restaurant Vieux
w Genewie, a rektor WSHiG dr Roman Dawid Tauber osobiście zainteresował się szkołą w Małkini, jej uczniami, nauczycielami i bazą lokalową. Razem z maturzystami
bawił się w Małkini na studniówce, a ostatnio podczas kilkudniowej wizyty w Małkini namawiał ich do podjęcia studiów na uczelni, którą reprezentuje.
Jak przystało na szkołę kształcącą najlepszych kucharzy w Polsce (Rektor w roku 2000 został „Szefem stulecia” podczas Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego
w Peru, zdobywając I miejsce za prezentację kuchni staropolskiej), zorganizowano pokaz sztuki kulinarnej połączony z degustacją dań kuchni francuskiej (m. in.
ślimaków, żabich udek, serów i win) oraz potraw z owoców morza (kalmarów, langust i ośmiorniczek).
Przybyli do Małkini wraz ze swoim Rektorem studenci z Poznania opowiadali o uczelni, o zajęciach i praktykach zagranicznych, które każdy musi
przejść (zarabiając przy tej okazji na czesne), o językach, których można się tam nauczyć (angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, szwedzki, japoński, fiński a nawet
język migowy).
Podpisane porozumienie jest pierwszym krokiem do rozwoju szkoły, która może się stać gastronomiczno-hotelarskim centrum północno-wschodniej Polski. W planach jest też gruntowna modernizacja
jednej z sal ćwiczeniowych i wyposażenie jej w najnowocześniejszy sprzęt umożliwiający naukę na kierunkach gastronomicznych na najwyższym europejskim poziomie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu