Reklama

GRAZIAKO

Barszcz czerwony

2012-11-27 14:03

Jolanta Marszałek

Składniki:

1 kg buraków
pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła
5-10 dag suszonych grzybów
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól
cukier
pieprz
cytryna

Wykonanie

Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, pozostawić na kilka godzin, następnie zagotować. Grzyby zalać zimną wodą, zostawić na kilka godzin, następnie zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem masła, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Przecedzając przez sito, zlać trzy wywary do garnka, przyprawić sokiem z cytryny i zagotować. Podawać w czarkach lub głębokich filiżankach.

Tagi:
przepisy kuchnia jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

Znasz swoje powołanie?

Znasz swoje powołanie?

Europejskie spotkanie Taizé odbędzie się w Polsce

Europejskie spotkanie Taizé odbędzie się w Polsce

Pielgrzymka z Kamieńska

Pielgrzymka z Kamieńska

Gdy katolik ma dość

Gdy katolik ma dość

Przegląd nr 29/2019

Przegląd nr 29/2019

O koncertach życzliwości

O koncertach życzliwości

100. rocznica powstania Policji Państwowej

100. rocznica powstania Policji Państwowej

Bp Pękalski na 100-lecie Policji: Musimy być stróżami własnej godności!

Bp Pękalski na 100-lecie Policji: Musimy być stróżami własnej godności!

Wyprawa przez pustynię. Zajęcia plastyczne

Wyprawa przez pustynię. Zajęcia plastyczne

Najnowsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem