Kuchnia „Niedzieli” dla pielgrzymów - to inicjatywa, którą na okres wakacji podjął tygodnik katolicki „Niedziela”. Dzięki kuchni polowej „Niedzieli” blisko 4,5 tys. pielgrzymów zmierzających na Jasną Górę otrzymało porcję ciepłego posiłku.
W tych dniach porcję grochówki otrzymali pątnicy z Rzeszowa, Zamościa, Przemyśla, Lublina i część z Warszawy. – To bardzo piękna inicjatywa ze strony „Niedzieli”. W czasie pielgrzymiego utrudzenia taki ciepły posiłek jest bardzo ważny – mówi KAI Mariusz kwatermistrz z pielgrzymki zamojskiej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kuchnię obsługują i grochówkę przygotowują w różnych miejscowościach archidiecezji częstochowskiej pracownicy redakcji „Niedzieli”.
Pomysł zorganizowania kuchni polowej dla pielgrzymów zrodził się już w 2007 roku na trasie pielgrzymki lubelskiej, podążającej na Jasną Górę. W pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się wtedy redaktor naczelny „Niedzieli” ks. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy.
W 2008 roku redakcja „Niedzieli” otrzymała kuchnię polową od szwedzkiego koncernu papierniczego.