Znakomite warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Namawiam, wprowadźmy cukinie na nasze stoły, jest nie tylko zdrowa i bardzo smaczna, ale - nie tuczy.
Bigosik z cukinii - przepis na 4 duże porcje
1 duża lub 2 mniejsze cukinie, kawałek zwykłej wędliny (kiełbasa zwyczajna lub parówka) i mięsne resztki pozostałe w lodówce,
4 cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki keczupu, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku,
przyprawy - sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa chili, zielenina.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy pokrojoną w cienkie
piórka cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną wędlinę
i mięsne resztki, posiekany czosnek. Wszystkie składniki prażymy,
często mieszając. Cukinia jest miękka już po 10 min - wówczas dodajemy
obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, keczup; całość przyprawiamy
do smaku i przez kilka minut trzymamy w ciepłym miejscu, szczelnie
przykryte, by połączyły się smaki. Podajemy z dodatkiem ziemniaków,
obficie posypaną zieleniną. Bigosik równie dobrze smakuje z ryżem
ugotowanym na sypko.
Jesienna sałatka z cukinii - przepis na średniej wielkości salaterkę
2 bardzo młode cukinie (do kilograma), 1 duża cebula,
1 duże kwaskowate jabłko, 1 strąk czerwonej papryki, 1 czubata łyżka
siekanej zieleniny (może być mrożona), 3-4 łodygi selera naciowego.
Sos: 1 szklanka majonezu, 3 ząbki czosnku (kto nie akceptuje
czosnku, może w zamian dodać sporą szczyptę roztartej w dłoniach
przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, cukier,
pieprz Cayenne - do smaku.
Z obranej ze skórki cukinii usuwamy pestki, gotujemy
w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 6 min - odstawiamy do wychłodzenia.
Do salaterki nakładamy majonez, musztardę, przyprawy,
drobno usiekany czosnek. Wszystko razem ucieramy - sos powinien mieć
wyraźny, lekko pikantny smak. Do sosu kolejno dodajemy: jabłko utarte
na tarce z dużymi otworami, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę,
posiekane łodyżki selera naciowego i pokrojoną w kostkę cukinię.
Składniki mieszamy, posypujemy zieleniną. Przed podaniem można przybrać
sałatkę cząstkami jajka ugotowanego na twardo i plasterkami pomidora.
Jarzynka z cukinii - przepis na 4 porcje
1 duża cukinia, 2 duże pomidory, olej, sól, pieprz, zielenina.
Obraną ze skóry cukinię dzielimy na części, odrzucamy
pestki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie i lekko
się zrumieni, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory,
posypujemy przyprawami i pod przykryciem dusimy do miękkości - około
8-10 min. Przed podaniem doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Podajemy - obficie posypaną zieleniną - do mięs, smażonych ryb, jajek
sadzonych; z dodatkiem podsmażanych ziemniaków może być podana jako
danie jarskie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu