Przepis na 1 porcję
1 okrągła bułka; 1 duża parówka, 2 łyżki utartego żółtego sera,
2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, szczypta lubianej, ostrej przyprawy,
tłuszcz do posmarowania bułki.
Bułkę kroimy na połowę, usuwamy miąższ; środek połówek
smarujemy tłuszczem. Napełniamy pokrojoną w plasterki parówką, polewamy
keczupem, oprószamy przyprawami, posypujemy tartym serem i wstawiamy
do piekarnika na 20 min. Grzanki są gotowe, gdy ser się roztopi i
lekko zrumieni. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, bardzo gorące,
najlepiej na wygrzanym talerzu, z dodatkiem szklanki soku pomidorowego
lub warzywnego. Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie sałatka z
czerwonej papryki lub inna sezonowa surówka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu