Sałatka z selerów - przepis na 4 porcje
1 średniej wielkości seler, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 filiżanka siekanych orzechów, 2 kopiaste łyżki nasion słonecznika, 1 puszka zielonego groszku, 1 średniej wielkości czerwona papryka, 2 kopiaste łyżki siekanej natki pietruszki (może być mrożona). Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, lubiane zioła, sok z cytryny i szczypta cukru do smaku.
Obrany ze skórki, podzielony na części seler gotujemy
w wodzie z mlekiem i szczyptą soli. Gdy jest miękki, cedzimy i chłodzimy.
Zimny seler kroimy w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę
drobno siekamy, dodajemy orzechy, nasiona słonecznika, odsączony
groszek i zieleninę, składniki lekko mieszamy.
Sos: Składniki sosu ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy
przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych. Sosem zalewamy
sałatkę, całość odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Podajemy
przybraną listkami pietruszki i różyczkami z rzodkiewek.
Sałatka z cebuli - przepis na 4 porcje
Cebula to samo zdrowie! Niestety, w naszej kuchni niezbyt doceniana
i nie wykorzystywana tak, jak na to zasługuje. W postaci sałatki
- wspaniała!
4 dorodne średniej wielkości cebule - 2 białe i 2 czerwone,
2 duże jabłka, 4 plastry ananasa z kompotu, 1 filiżanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i posiekanych), 1 kopiasta
łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 kopiasta łyżka rzeżuchy,
1 filiżanka rodzynków, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru. Sos:
3 łyżki majonezu, 3 łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, cukier
do smaku.
Rodzynki przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do wychłodzenia.
Pokrojoną w piórka cebulę przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy
zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia i przechłodzenia.
Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niezbyt
drobną kostkę, posypujemy cukrem i kropimy sokiem z cytryny, by nie
ściemniały. Ananasy kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki
łączymy i rozkładamy do pucharków.
Sos: Majonez łączymy z jogurtem. Gdy się spieni, dodajemy
przyprawy, zalewamy sosem porcje sałatki i odstawiamy na 15 min w
chłodne miejsce.
Pomóż w rozwoju naszego portalu