Przepis na 1 porcję
2 marchewki, 2 małe ziemniaki, 1 porcja kurczaka (może być
filet), tłuszcz do smażenia (oliwa), przyprawy: sól, pieprz, lubiana
przyprawa ziołowa, 1 mała cebula.
Marchewkę i ziemniaki gotujemy (najszybciej, gdy będą
lekko rozdrobnione) w wodzie z solą. Gdy miękkie, odlewamy wodę i
ucieramy na pureMe.
Natarty przyprawami filet kurczaka obsmażamy na rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron - pod koniec smażenia wrzucamy na
tłuszcz posiekaną cebulę i lekko rumienimy.
PureMe z marchewki przekładamy do naczynia do zapiekania,
na wierzch kładziemy zrumienionego kurczaka. Całość wstawiamy do
nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 min. Potrawę podajemy
w naczyniu, w którym się zapiekała, polaną zrumienioną cebulą, z
dodatkiem delikatnej w smaku surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu