Te znakomite grzyby, szczególnie gdy rok jest grzybodajny, możemy zbierać od lipca do późnej jesieni. Nie omijajmy kurek. Nawet z niewielkiej ich ilości można przygotować doskonałe danie.
Kurki po staropolsku - przepis na 2 porcje
1 litrowy słoik kurek, 1 średniej wielkości cebula, 1 ząbek
czosnku, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól i pieprz.
Obrane, dokładnie wypłukane kurki odsączamy na sicie.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekany
czosnek, całość razem zasmażamy. Następnie wrzucamy kurki i, od czasu
do czasu mieszając, smażymy nie niewielkim ogniu ok. 10 min. Gdy
grzybowy sos częściowo wyparuje, wlewamy roztrzepaną śmietanę, posypujemy
delikatnie przyprawami i przez kilka minut trzymamy na niewielkim
ogniu. Sos powinien być zawiesisty, o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Podajemy z ziemniakami pureMe lub ziemniakami z wody,
obficie posypanymi zieleniną.
Kurki po szlachecku - przepis na 4 porcje
W mojej rodzinie ten sposób przyrządzania kurek
znany jest pod nazwą "Kurki z zaścianka". Przepis sprawdza się znakomicie,
gdy mamy niewielką ilość grzybów.
1 litrowy słoik kurek, 2 łyżki masła lub dobrej margaryny,
25 dag mielonego mięsa lub duża pierś kurczaka o podobnej wadze,
1 duża cebula, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, majeranek, bazylia.
Obrane, dokładnie wypłukane kurki odsączamy na sicie.
Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli -
dodajemy mięso, przez chwilę razem zasmażamy. Dodajemy rozdrobnione
kurki, oprószamy delikatnie solą i pieprzem i, często mieszając,
razem zasmażamy - koniecznie na niewielkim ogniu - nie dłużej jak
20 min. Gdy mięso i grzyby są miękkie, dodajemy śmietanę i przyprawiamy
do smaku ziołami.
Z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z grubym makaronem
- znakomite danie obiadowe. Na rodzinną kolację danie będzie najsmaczniejsze
ze świeżym pieczywem.
Kurki zapiekane z makaronem - przepis na 4 porcje (średniej wielkości forma do zapiekania)
1/2 kg makaronu spaghetti lub krajanki, 1 litrowy słoik kurek,
tłuszcz (oliwa i masło - pół na pół), 2 cebule, 2 jajka, 1/2 szklanki
mleka, 1 łyżka mąki, duża filiżanka utartego
żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy,
sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek
oliwy o 5 min krócej, niż zaleca przepis. Podsmażamy posiekaną cebulę,
gdy się zeszkli, dodajemy lekko rozdrobnione kurki i razem zasmażamy,
często mieszając, ok. 10 min.
Mleko łączymy z jajkami i mąką, gdy składniki się połączą,
a masa mleczna spieni, dodajemy ugotowany, odsączony makaron, podsmażone
kurki, całość doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że zapiekanka
powinna mieć wyraźny, lekko pikantny smak. Tak przygotowany makaron
wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy,
wyrównujemy powierzchnię, wierzch posypujemy utartym żółtym serem
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy ok. 25-30 min w temp. 200oC - czas zapiekania
zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa nadaje się do podania,
gdy ser lekko się roztopi, a boki odstają od formy. Najsmaczniejsza
- z dodatkiem zielonej sałaty, polanej obficie sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu