Z mleka i mlecznych przetworów czerpiemy 90% najlepiej przyswajalnego wapnia. Rezygnując z codziennej porcji mleka, narażamy swoje kości i zęby (łatwiej chorują) i obniżamy odporność nerwową. Oprócz wapnia, mleko zawiera tak ważne składniki mineralne, jak sód, potas, żelazo oraz wszystkie aminokwasy, wpływające m.in. na proces odnowy tkanek.
Kaloryczność mleka:
Szklanka mleka tłustego - ok. 150 kcal.
Szklanka mleka odtłuszczonego - 2% - ok. 120 kcal.
Szklanka mleka chudego - 1% - ok. 100 kcal.
Mleko gotujemy i przechowujemy w specjalnie do tego przeznaczonym, idealnie czystym naczyniu.
Nie pijemy mleka, które stało w lodówce, w odkrytym naczyniu, dłużej niż dobę. Mleko traci sterylność i najlepiej jest je przechowywać w naczyniu zamkniętym.
Kilkakrotne podgrzewanie mleka zubaża je w witaminy i
sole mineralne. Mleko zsiadłe przechowujemy zawsze przykryte - nie
dłużej niż przez dwa dni.
A. E.
Pomóż w rozwoju naszego portalu