Reklama

Z naszej kuchni

Letnie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób był jednym z bardzo lubianych produktów w staropolskiej kuchni - i słusznie! Młode, jeszcze zielonkawe ziarna bobu, odpowiednio przygotowane i doprawione, są surowcem nie tylko na smaczne, ale i zdrowe, lekkostrawne dania. Namawiam, by odnowić aromaty i smaki, jakie gościły w kuchniach naszych wspaniałych babek i prababek. Rada: Młode ziarna bobu, po zblanszowaniu, można zamrozić, przechowują się doskonale.

Farsz z młodego bobu

1/2 l młodych ziaren bobu, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do zrumienienia, sól, cukier, pieprz, lubiane zioła.
Ziarna bobu gotujemy w wodzie z solą i cukrem, gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu. Bób przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku według własnych upodobań w taki sposób, by farsz był lekko pikantny, ale by przyprawy nie przytłumiły jego delikatnego, wręcz wytwornego smaku.
Farszem nadziewamy pierogi, naleśniki lub placki ziemniaczane. Pierogi podajemy polane zrumienioną słoniną lub zrumienionym boczkiem z cebulą, ale są równie smaczne polane gęstą, kwaśną śmietaną. Nadziewane farszem naleśniki składamy "w chusteczkę" lub "w kopertę" albo rolujemy i lekko podsmażamy z obu stron. Doskonałe z dodatkiem pikantnego pomidorowego sosu.
Cienkie placki ziemniaczane rumienimy z obu stron. Na połowę każdego placka kładziemy farsz, składamy (jak omlet) i prosto z patelni, bardzo gorące, podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem pikantnego sosu lub szklanki soku warzywnego, soku pomidorowego czy kefiru z zieleniną.

Owocowe ciasto na podwieczorek - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę

1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek stołowych mleka. Tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy, owoce - jakie są: jabłka, gruszki, drylowane wiśnie, brzoskwinie itp.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy - cały czas ucierając - po jednym całe jajka. Gdy masa jest jednolita i pulchna, sypiemy - siejąc przez sitko - mąkę z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia i - cienką strużką - mleko, cały czas ucierając. Gotowe ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wlewamy ( 2/3) do przygotowanej formy, powierzchnię lekko wyrównujemy, rozkładamy rozdrobnione w cienkie cząstki twarde owoce lub odsączone wiśnie, całość zalewamy pozostałym ciastem i od razu wstawiamy do wygrzanego do temp. 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, ale czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Upieczone, gdy cała powierzchnia jest równomiernie zrumieniona, a boki lekko odstają od formy. Przechłodzone w formie ciasto posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z porcją ubitej śmietany.
Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, przechowane do następnego dnia może stać się zbyt wilgotne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Straty w dobrach kultury i dziełach sztuki poniesione przez Kościół Rzymsko – Katolicki w Archidiecezji Krakowskiej w wyniku II wojny światowej

2024-05-16 10:45
Modlitwa na ruinach kościoła
Sakramentek na rynku
Nowego Miasta w Warszawie

Reprodukcja Margita Kotas

Modlitwa na ruinach kościoła Sakramentek na rynku Nowego Miasta w Warszawie

Okupant niemiecki podczas II wojny światowej podjął bezpardonową walkę z całym społeczeństwem polskim, w tym również z Kościołem Rzymsko – Katolickim. Walka przeciwko Kościołowi Katolickiemu polegała zarówno na eksterminacji duchowieństwa, jak i na niszczeniu zabytków architektury sakralnej oraz niszczeniu lub rabunku wyposażenia kościołów i klasztorów.

Więcej ...

Bp Przybylski: Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz

2024-05-15 20:26
Bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Bp Andrzej Przybylski

Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz na tym świecie - mówił biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej Andrzej Przybylski podczas Mszy św. w kościele akademickim na zakończenie drugiego dnia 56. Tygodnia Eklezjologicznego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Tematem tegorocznej edycji tego wydarzenia jest „Kościół i Państwo - razem czy osobno?”, a jego organizatorem jest Wydział Teologii KUL.

Więcej ...

Reforma podstaw programowych. Czy rośnie nam szparagowe pokolenie?

2024-05-17 07:23
Andrzej Sosnowski

Red.

Andrzej Sosnowski

Czy w konsekwencji wyrośnie nam "szparagowe pokolenie" nie znające nawet Szekspira? 13 maja br. zakończył się termin konsultacji publicznych.<

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Świadectwo: św. Andrzej Bobola przemienia serca

Kościół

Świadectwo: św. Andrzej Bobola przemienia serca

Św. Andrzej Bobola, prezbiter i męczennik

Wiara

Św. Andrzej Bobola, prezbiter i męczennik

Proroctwo św. Andrzeja Boboli. Czy wypełniły...

Kościół

Proroctwo św. Andrzeja Boboli. Czy wypełniły...

Były rugi pruskie, są …rugi warszawskie. Stołeczny...

Niedziela w Warszawie

Były rugi pruskie, są …rugi warszawskie. Stołeczny...

Anioł z Auschwitz

Wiara

Anioł z Auschwitz

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

Wiara

Świadectwo Raymonda Nadera: naznaczony przez św. Szarbela

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Wiara

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania