Przepis na 1 dużą porcję
1 dorodny czerwony burak, 1 średniej wielkości marchew, 1 cebula,
1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze), 1 ząbek czosnku, kilka bardzo cienkich
plasterków wędzonego boczku (może być gotowany), 1 mała parówka,
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier puder, 1 duża łyżka oleju.
Burak, ziemniak i marchew pieczemy w piekarniku nastawionym
na 220oC przez 15 min. Po lekkim przechłodzeniu obieramy ze skórki
i kroimy w cienkie talarki.
Spód i boki kokilki do zapiekania wykładamy bardzo cienkimi
plastrami boczku, na nich rozkładamy piórka cebuli, pokrojoną w plastry
parówkę, następnie plasterki ziemniaka, marchewki i buraka. Każdą
ułożoną warstwę oprószamy solą i pieprzem - buraki dodatkowo kropimy
sokiem z cytryny i oprószamy cukrem. Całość polewamy olejem, przykrywamy
plastrami boczku i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC
przez 20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanki. Potrawa
jest gotowa, gdy wierzchnia warstwa boczku ładnie się zrumieni, a
boki lekko odstają od formy. Z dodatkiem filiżanki czystej, delikatnej
w smaku zupy bardzo smaczne, pełnowartościowe danie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu