Dzięki zamrażarce możemy mieć przez całą późną jesień, zimę
i wiosnę świeżą, pachnącą włoszczyznę.
Doskonale przechowuje się zieleninę do codziennego użytku
- koperek, natkę pietruszki i młode listki selera. Świeżą zieleninę,
po dokładnym umyciu i wysuszeniu, drobno siekamy, nakładamy do małych
słoików lub plastikowych pojemniczków (koniecznie ze szczelnym zamknięciem)
- przechowa się świetnie, nawet przez 2 lata.
W domach, w których gotuje się często zupy, doskonałym "
zapleczem smakowym" będzie świeża mieszanka warzywna. Twarde warzywa,
po obraniu, wymyciu i lekkim obsuszeniu, rozdrabniamy w malakserze
lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o największych
otworach, pory kroimy w najdrobniejszy "makaronik" (łącznie z jasnozieloną
ich częścią) - całość mieszamy, pakujemy do foliowych woreczków i
zamrażamy. Tak przygotowane warzywa są, poza zupami, doskonałym dodatkiem
smakowym do niektórych sosów, farszu czy gulaszu.
Można zamrozić gotowe porcje świeżej włoszczyzny, np.
do rosołu. Gotową porcję, dokładnie wysuszoną (oczywiście, wcześniej
obraną i umytą), kładziemy do foliowych woreczków, obwiązujemy sznureczkiem
lub obciskamy gumką i układamy w zamrażarce. W zimie i wiosną - jak
znalazł!
Pomóż w rozwoju naszego portalu