Przepis na 1 porcję
2 duże, surowe ziemniaki, 1 ziemniak gotowany (może być z poprzedniego
dnia), sól, duża szczypta majeranku, 1 jajko, 1 łyżeczka mąki krupczatki,
1 mała cebula, 1 parówka lub inna chuda wędlina, 1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego, sól, pieprz, 1 łyżeczka keczupu, olej do smażenia.
Farsz: Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną
cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy równie drobno posiekaną parówkę,
zasmażamy, dodajemy koncentrat, przyprawy, - odstawiamy w ciepłe
miejsce.
Surowe ziemniaki ucieramy, dajemy na sito, by spłynął nadmiar soku. Ziemniak gotowany rozcieramy z żółtkiem na jednolitą masę, łączymy z utartymi ziemniakami. Dodajemy przyprawy i pianę ubitą z białka. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy połowę masy, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy przygotowany farsz, na wierzch kładziemy pozostałą część masy. Gdy spód się zrumieni, przy pomocy szerokiej łopatki, przerzucamy placek na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Podajemy na wygrzanym talerzu, prosto z patelni, najsmaczniejszy - z dodatkiem szklanki pomidorowego soku lub - jak ongiś jadali kupcy - obficie polany gęstą, kwaśną śmietaną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu