Lilia wodna
Deser należy przygotować w głębokich, szklanych pucharkach - wówczas prezentuje się bardzo okazale.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
(Przepis na 3 porcje)
1 puszka brzoskwiń w zalewie (6 połówek owocu), 1 jasna galaretka (agrestowa lub kiwi), 1 opakowanie śmietany w sprayu.
Każdą połówkę odsączonej z soku brzoskwini kroimy na cztery części, układamy na spodzie pucharka po dwie części (osiem sztuk) w kształcie gwiazdy i zalewamy dwoma łyżkami zimnej, lekko gęstniejącej galaretki, uważając, by ułożony z owoców kształt dokładnie się zachował. Przygotowane pucharki wstawiamy do lodówki, aż galaretka zastygnie, a uformowane w gwiazdę owoce mocno przylgną do spodu pucharka. Tak przygotowane owoce zalewamy świeżo rozpuszczoną, chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki, by całość zastygła. Ułożone na spodzie brzoskwinie wyglądają właśnie jak lilia wodna. Tuż przed podaniem każdy pucharek przybieramy bitą śmietaną w taki sposób, by wyeksponować urodę deseru.
Krem pomarańczowy z bananami
(Przepis na 8 porcji)
4 jajka, 4 płaskie łyżeczki mielonej żelatyny, 1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego (może być sok z kartonu, ale niskosłodzony), sok z całej, dużej cytryny, 3 kopiaste łyżki cukru, 1 szklanka (0,25 l) śmietany kremówki, 3 duże, słodkie, bezpestkowe pomarańcze, 3 lekko dojrzałe banany.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, białka - z dodatkiem szczypty cukru. Sok z pomarańczy wraz z sokiem z cytryny (sok z cytryny lepiej przecedzić, by nie
dostały się pestki) podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. W gorącym soku rozpuszczamy "spuchniętą" żelatynę - dokładnie mieszamy, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na puch.
Ubite żółtka wstawiamy do naczynia z ciepłą wodą (naczynie powinno stać na parze, nie dotykając wrzątku), dodajemy sok, lejąc cienkim strumyczkiem i cały czas ubijając; w ciągu 3 min składniki powinny
się dokładnie połączyć. Masę odstawiamy do przechłodzenia.
Zimną masę jajeczną łączymy z ubitymi białkami i śmietaną. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i natychmiast nakładamy do pucharków, przekładając jednocześnie plasterkami bananów i cząstkami
pomarańczy. Krem można przetrzymać w lodówce nawet przez 2 godz. Najsmaczniejszy - z dodatkiem małych biszkopcików szampanek lub kruchych ciasteczek.