(Przepis na 2 porcje)
2 filety z dorsza (najlepiej świeże), 3 duże pomidory, 1 marynowana ostra papryka, 1 cebula, 1 mały kabaczek lub cukinia (do 30 cm), 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżeczka siekanej, świeżej bazylii lub tymianku, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól, szczypta cukru, szczypta mielonej papryki, olej do smażenia, sok z cytryny.
Wypłukane filety lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut.
Na rozgrzanym tłuszczu (5-6 łyżek oleju) podsmażamy, aż się zeszkli, pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy cukinię (lub kabaczek) pokrojoną w niezbyt grube półtalarki (gdy młode, można nie obierać ze
skórki i nie usuwać miąższu), obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, rozdrobnioną paprykę, ząbek czosnku, ziarna pieprzu, sól - całość dusimy na niewielkim ogniu.
Osuszone filety lekko podsmażamy na silnie rozgrzanym oleju, dodajemy do gotowego sosu, chwilę trzymamy na małym ogniu i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien być lekko pikantny z wyraźną
pomidorową nutą. Jedną porcję podajemy na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem lub grubym makaronem, drugą - po wyłożeniu na talerz owijamy folią i przetrzymujemy w lodówce do następnego dnia. Dorsz jest
bardzo smaczny na zimno, np. z bagietką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu