(Przepis na 1 porcję)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
3 średniej wielkości ziemniaki, 1 duży ogórek kwaszony, pół średniej wielkości cebuli, pół łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki masła, 35 ml gęstej śmietany 18-procentowej, pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować 25-30 min, ostudzić. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórek pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i 3 min smażyć cebulę, mieszając, aż się zeszkli. Dodać masło, włożyć ziemniaki, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na ziemniaki wyłożyć pokrojony ogórek, patelnię przykryć i podgrzewać potrawę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gorąca. Wlać śmietanę, wymieszać i znów lekko podgrzać. Posypać natką pietruszki.