(Przepis na 2 porcje)
Placki powinno się smażyć na jednej dużej patelni lub jednocześnie na dwóch mniejszych, równej wielkości.
5-6 średniej wielkości ziemniaków, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia.
Farsz: 2 duże cebule, 6 dużych pieczarek, 2 kopiaste łyżki drobno pokrojonego chudego boczku, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, oliwa.
Na oliwie podsmażamy boczek, gdy się zrumieni, wyjmujemy cedzakiem skwarki, a na tłuszcz kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i zasmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy
pokrojone pieczarki i na niewielkim ogniu, pod przykryciem, dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy w cieple.
Z utartych, odsączonych z nadmiaru soku ziemniaków, jajka, tartej bułki, soli i pieprzu wyrabiamy jednolite ciasto, pieczemy na jednej patelni lub dzielimy na 2 części i smażymy
na dwóch - na rozgrzanym oleju. Zrumieniony placek odwracamy na drugą stronę, na jego połowę rozkładamy farsz. Gdy spód placka dobrze się zrumieni - składamy połowy, wierzch posypujemy skwarkami
i od razu podajemy. Kto lubi, może polać placek kwaśną śmietaną. Doskonałym dodatkiem może być filiżanka czerwonego barszczu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu