(Przepis na 2 porcje)
1 łyżeczka mielonej żelatyny, 2 łyżki gorącego mleka, 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru, 1 jajko, 1 dorodny banan (lub 2 mniejsze).
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, odstawiamy, by napęczniała. Obranego ze skórki i podzielonego na mniejsze części banana dajemy do malaksera, dodajemy żółtko, łyżeczkę cukru i miksujemy, aż masa będzie jednolita i pulchna. Białko z dodatkiem łyżeczki cukru ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
Napęczniałą żelatynę zalewamy wrzącym mlekiem i, cały czas mieszając, dokładnie rozpuszczamy. Do bananowej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubitą pianę. Składniki delikatnie łączymy, przekładamy do małej salaterki lub dwóch pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce. Krem bananowy podajemy, gdy zastygnie.
Kremu lepiej nie przybierać ubitą śmietaną, bo straci wykwintny, wyraźny bananowy smak.
Pomóż w rozwoju naszego portalu