Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z myślą o swoich podopiecznych organizuje świąteczne spotkania i paczki dla 500 najbardziej potrzebujących wsparcia osób. Ze względu na sytuację epidemiczną spotkania odbędą się w ograniczonym gronie, a część podopiecznych otrzyma paczkę na święta.
Dziś, 21 grudnia, przy wspólnym stole spotkają się seniorzy z Domu Dziennego Pobytu przy ul. Gdańskiej 111. Jutro, 22 grudnia, w niewielkim gronie spotkają się wolontariusze i podopieczni Punktu Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi, a w siedzibie Caritas przy ul. Gdańskiej – podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej. Dzień później, 23 grudnia, przy wigilijnym stole zasiądą dzieci ze Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej i seniorzy z Domu Dziennego Pobytu przy ul. Odolanowskiej 46. Dzień przed wigilią świąteczne paczki wręczone zostaną podopiecznym przy ul. Wólczańskiej 108 i Gdańskiej 111.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Podczas wigilijnych spotkań podopieczni Caritas złożą sobie świąteczne życzenia, podzielą się opłatkiem i skosztują wigilijnych potraw: smażonego karpia, kapusty z grochem i barszczu z uszkami. W świątecznej paczce znajdą się artykuły spożywcze, które zabezpieczą podopiecznych na czas świąt Bożego Narodzenia.
Produkty do przygotowania spotkań wigilijnych przekazał właściciel marki Selgros Cash&Carry. Produkty spożywcze do paczek zostały zakupione w ramach projektu „Pomoc świąteczna” współfinansowanego ze środków Wojewody Łódzkiego.
W Wigilię Caritas zaangażowało się 108 miast w całej Polsce. W 44 miastach 12 000 potrzebujących zasiądzie do wigilijnej wieczerzy, a w 64 miastach kolejnych 18 000 osób otrzyma paczki z żywnością, z której będzie można samodzielnie przygotować sobie wigilijną kolację. Do tak ogromnego przedsięwzięcia potrzeba także rąk do pracy, dlatego w pakowanie i rozdawanie paczek zaangażuje się ok. 2000 wolontariuszy z 34 diecezji. W sumie tą szczególną i tak ważną w tym czasie pomocą zostanie objętych 30 000 osób, dla których zostanie przygotowanych 65 ton żywności.