Przepis na 2 porcje
2 filety z karpia lub z białej morskiej ryby, np. dorsza, 20 dag świeżych pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżka drobno posiekanej cebuli, 1 szklanka wywaru z włoszczyzny lub rosołku z ryby (koncentrat), 6 dag (1/4 kostki) zamrożonego masła, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.
Oczyszczone, umyte, obsuszone filety nacieramy przyprawami, kropimy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce. Na spód wysmarowanej tłuszczem kokilki wkładamy posiekaną cebulę, na niej rozkładamy porcje ryby, przykrywamy pokrojonymi w cienkie plasterki pieczarkami, oprószamy przyprawami, posypujemy mrożonym masłem, usiekanym z tartą bułką - powstanie lekka kruszonka. Spód podlewamy rosołkiem i wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 180ºC, na 35-40 min - czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Rybę możemy podać z białym pieczywem lub chrupiącymi, bardzo cienkimi frytkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu