Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne sałaty i sałatki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z rzodkiewek z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

3 jajka ugotowane na twardo, 3 pęczki świeżych rzodkiewek, 4 młode cebulki wraz ze szczypiorem.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny.

Z usiekanej cebulki i szczypioru odkładamy 2 kopiaste łyżki samego szczypioru, pozostały łączymy z posiekanymi jajkami i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Składniki sałatki zalewamy sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego ze śmietaną i przyprawionego do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko mieszamy, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem - podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałata z tuńczykiem

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty lodowej, 1 mała puszka tuńczyka w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na twardo.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy, rozrywając w dłoniach, na niewielkie części, układamy w salaterce. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy, cząstki rozkładamy na listkach sałaty, podobnie rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Pokrojone w cząstki jajka układamy na wierzchu. Całość polewamy sosem i stawiamy w chłodnym miejscu na 15 min.
Sos: Oliwę rozcieramy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i właściwego aromatu.

Sałata ze szparagami

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty masłowej, 1/2 kg białych szparagów, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.

W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane, związane w pęczek szparagi tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy, wychładzamy.
Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy na niewielkie części, rozkładamy w salaterce, na liściach kładziemy warstwę pokrojonych na niewielkie kawałki szparagów, całość posypujemy posiekanymi jajkami z koperkiem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Majonez lekko ubijamy z jogurtem lub kefirem. Gdy się spieni, dodajemy - w niewielkich ilościach - przyprawy. Tuż przed podaniem sałatę zalewamy sosem w taki sposób, by dotarł on do najniższej warstwy.

Podziel się:

Oceń:

2005-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Wyrazy współczucia abp. Andrzeja Przybylskiego po śmierci górników

2025-12-23 11:10

Vatican Media

Abp Andrzej Przybylski zapewnia o swojej modlitwie po wypadku w KWK Pniówek.

Więcej ...

Kalendarz Adwentowy: Gdy rodzi się posłaniec łaski

2025-12-22 21:00

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

Intencje modlitewne papieża Leona XIV na rok 2026

2025-12-23 16:01

Vatican News

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kalendarz Adwentowy: Gdy rodzi się posłaniec łaski

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Gdy rodzi się posłaniec łaski

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Kalendarz Adwentowy: Sprawiedliwy Potomek, Bóg-z-nami

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Sprawiedliwy Potomek, Bóg-z-nami

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi