- Wszyscy znają oczywiście Kaplicę Cudownego Obrazu i Jasną Górę, tą którą widzimy tak ogólnie. My natomiast pokazujemy miejsca na co dzień niewidoczne, jak klasztorne ogrody. Chcieliśmy zauważyć, że toczy się tu zwykłe życie np. zakonnicy mają też i ule - powiedział Remigiusz Rączka.
Prowadzący program podkreślił, że wszystkie dania, które zostały przygotowane w „Klasztornych smakach” są związane z paulinami. - Ponieważ zakonnicy wywodzą się z Węgier, to przygotowaliśmy dobry węgierski gulasz. Natomiast deserem są racuchy z kuchni staropolskiej, bo Jasna Góra jeden z najważniejszych momentów swej historii przeżywała w czasie potopu szwedzkiego. Dlatego pomyślałem, że deser musi być z takim właśnie rodowodem. Są więc placuszki z rodzynkami okraszone dużą ilością miodu pochodzącego oczywiście z jasnogórskiej pasieki - dodał kucharz.
Emisja jasnogórskich „Klasztornych smaków” odbędzie się w najbliższą niedzielę - 11 września o godz. 10.10 w TVP1.
Pomóż w rozwoju naszego portalu