Reklama

Polsko-szwedzka kuchnia polowa dla pielgrzymów

50 litrów zalewajki ugotowano dla pracowników „Niedzieli” w kuchni polowej, którą redakcja otrzymała od szwedzkiej firmy SCA. Próbę ogniową kuchnia przeszła w słoneczny lipcowy dzień na redakcyjnym placu. Zupa była wyśmienita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Myśl o zorganizowaniu kuchni polowej dla pielgrzymów zrodziła się w ubiegłym roku na trasie pielgrzymki lubelskiej, podążającej na Jasną Górę. Już w pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się redaktor naczelny „Niedzieli” ks. inf. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy. Pielgrzymi przyjęli ten dar z wdzięcznością.
O tych pielgrzymkowych doświadczeniach i tysiącach ludzi wędrujących pieszo w czasie wakacji na Jasną Górę opowiadał niedawno Ksiądz Redaktor w Szwecji, podczas zwiedzania papierni, gdzie produkowany jest papier m.in. do druku „Niedzieli”, oraz na spotkaniu z dyrekcją SCA - wielkiego szwedzkiego koncernu papierniczego. Szwedzcy gospodarze przejęli się opowieścią ks. Skubisia, a jednocześnie pozostali w zachwycie nad polskim fenomenem pielgrzymowania. Obiecali wtedy bardzo konkretną pomoc. I słowa dotrzymali. Przed rozpoczęciem tegorocznego sezonu pielgrzymkowego Szwedzi ufundowali prawdziwą kuchnię polową i przesłali ją Redakcji „Niedzieli” w Częstochowie.
- Ten typ kuchni polowej jest powszechnie używany w wojsku - wyjaśnia kucharz wojskowy obsługujący sprzęt. - Składa się z jednego 25-litrowego i czterech 50-litrowych kotłów. Dwudaniowy obiad z kompotem można na niej ugotować dla 130 osób. Grochówkę czy bigos - nawet dla 400.
Podczas redakcyjnej próby gotowania na nowej kuchni wykorzystany był tylko jeden duży kocioł. Gotowanie rozpoczęto ok. godz.10. Najżmudniejszą czynnością jest rozpalenie ognia (trwało ok.1,5 godziny) i utrzymywanie paleniska. Kuchnie polowe opalane są drewnem, którego zużywa się ok. 20 kg na godzinę. Płomień bezpośrednio pod każdym kotłem podgrzewa olej opałowy. Gotowanie odbywa się tak samo jak na kuchni domowej, ale trwa znacznie dłużej ze względu na duże ilości składników w kotłach. Danie było gotowe o godz. 13.30. Do obsługi kuchni potrzeba przynajmniej dwóch osób. Na placu „Niedzieli” wojskowy kucharz pilnował ognia, a zupę gotowała p. Halina z redakcji. Aby przygotować 50 litrów zalewajki, zużyto 30 l wody, 15 kg ziemniaków, 3 kg żeberek, 2 kg wędzonego boczku przesmażonego na ½ kg cebuli, 50 kiełbasek, 4,5 l żuru, 1,5 litra śmietany, 1 kg marchwi i 1 kg selera. Tajemnicą kulinarną są, oczywiście, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, czosnek, majeranek. Dodane do potrawy, nadają jej wspaniały smak i aromat. Mogą o tym poświadczyć wszyscy degustujący ten posiłek, zwłaszcza że taki obiad w plenerze przy specjalnie zestawionych stołach pod gołym niebem nie zdarza się często.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2008-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Papież: przebaczenie czerpie moc z łaski Bożej

2025-03-12 20:00

Monika Książek

„Przebaczenie czerpie moc z ducha, z łaski i z miłości Boga” - pisze Papież Franciszek do Catii, kobiety zdradzonej przez męża, która zwróciła się do Ojca Świętego za pośrednictwem miesięcznika „Piazza San Pietro”, pytając, czy powinna przebaczać mężowi, który ją zdradza.

Więcej ...

Klinika Gemelli: spokojna noc Ojca Świętego

2025-03-12 08:46
Wierni modlą się pod Kliniką Gemelli, gdzie leczony jest papież Franciszek

PAP/EPA

Wierni modlą się pod Kliniką Gemelli, gdzie leczony jest papież Franciszek

Papież kontynuował dziś zalecone terapie. Stan zdrowia Ojca Świętego wydaje się stabilny i wykazuje lekką poprawę. Dziś nie było wizyt, aby Papież mógł poświęcić się modlitwie i rekolekcjom w Watykanie, w których brał udział za pośrednictwem połączenia wideo.

Więcej ...

Każdy etap historii tego Krzyża to osobna katecheza

2025-03-12 20:45
Krucyfiks Baryczkowski

Episkopat News

Krucyfiks Baryczkowski

Msza Święta z udziałem Konferencji Episkopatu Polski zainaugurowała dziś wieczorem całoroczne obchody 500. rocznicy sprowadzenia cudownego Krzyża Baryczków do Warszawy. - Każdy etap historii tego Krzyża to osobna katecheza. Od początku otaczany był wielkim kultem. Przed wizerunkiem Ukrzyżowanego zawsze ktoś czuwa - mówił w homilii ordynariusz warszawsko - praski bp Romuald Kamiński. Liturgii w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela w Warszawie przewodniczył abp Tadeusz Wojda, metropolita gdański, przewodniczący KEP. Po Eucharystii biskupi przeszli do Kaplicy Baryczków, gdzie przed Cudownym Krucyfiksem odmówili modlitwę zawierzenia.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Włochy: 13-letni uczeń ukarany za odmowę korzystania z...

Wiadomości

Włochy: 13-letni uczeń ukarany za odmowę korzystania z...

Pozwólmy sobie na częstsze przyjmowanie znaków od Boga

Wiara

Pozwólmy sobie na częstsze przyjmowanie znaków od Boga

Po co wierze definicje i formuły?

Wiara

Po co wierze definicje i formuły?

Jak ks. Alojzy Orione pojmował świętość?

Święci i błogosławieni

Jak ks. Alojzy Orione pojmował świętość?

Ksiądz zamordowany w Środę Popielcową

Kościół

Ksiądz zamordowany w Środę Popielcową

Zmarł ks. Marek Mekwiński. Kapłan zasłabł podczas...

Niedziela Wrocławska

Zmarł ks. Marek Mekwiński. Kapłan zasłabł podczas...

Oświadczenie ks. Michała Olszewskiego: Profeto kończy...

Kościół

Oświadczenie ks. Michała Olszewskiego: Profeto kończy...

Kanada: To kłamstwo wywołało antykościelną nagonkę....

Wiadomości

Kanada: To kłamstwo wywołało antykościelną nagonkę....

Czy możemy być pewni, że nasze modlitwy nie trafiają w...

Wiara

Czy możemy być pewni, że nasze modlitwy nie trafiają w...