Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.
Składniki:
1,5 kg wołowiny bez kości, 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżka soli, szklanka białego wina, mielona papryka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotować zalewę: do 3 litrów wody dodać pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Do zalewy włożyć umyte mięso i trzymać w chłodnym miejscu przez dwa dni. Po tym czasie wyjąć z wody, obsypać obficie mieloną papryką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki. Dusić pod przykryciem ok. 2 godz., podlewając winem i wodą. Mięso wyjąć. Sos, który powstał z pieczenia zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Doprawić do smaku sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. Mięso pokroić w grube plastry. Podawać polane sosem, najlepiej z kluseczkami.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu