Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 winne jabłko
cebula
jajko
Sos:
¾ szklanki gęstej śmietany
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, w garnku zagotować wodę, posolić, włożyć kapustę i gotować 3 minuty. Osączyć na sicie i skropić sokiem z cytryny, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z kapustą. Jajko ugotować na twardo, żółtko rozetrzeć ze śmietaną, wsypać zieleninę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać kapustę i wymieszać. Udekorować krążkami jajka.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu