W Wielkim Poście zachęcamy do zainteresowania się dietą św. Hildegardy z Bingen, średniowiecznej mniszki, która coraz większą popularność zdobywa nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Podstawą diety jest odmiana pszenicy - orkisz. Dietę tę poleca się wszystkim - zdrowym i chorym. Wzmacnia ona organizm, dodaje sił witalnych, zwłaszcza osobom po chemioterapii, z problemami żołądkowymi, jelitowymi, ale także chorym na cukrzycę, nadciśnienie itp. Dzięki zastosowaniu nauk św. Hildegardy człowiek doznaje uzdrowienia zarówno ciała, jak i duszy. Poprawia się również jego relacja z Bogiem. Polskie Centrum św. Hildegardy znajduje się w Legnicy.
Makaron orkiszowy ugotować al dente. Plastry szynki pokroić w kostkę lub paseczki, lekko podsmażyć na rozgrzanym maśle. Cebulę pokroić w talarki i przyrumienić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i dusić z cebulą. Wszystko razem wymieszać, dodać pokrojony szczypior, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Włożyć do naczynia do zapiekania. 2-3 łyżki startego sera żółtego lub jedno jajko z jedną łyżką śmietany rozmieszać ze szklanką wody. Całość wymieszać i zapiec w piekarniku.
Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.
Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.