Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych na świecie. Jej wyjątkowy charakter to zasługa lokalnych metod produkcji, wyśmienitych surowców oraz oryginalnych i niepowtarzalnych zwyczajów przyrządzania i serwowania dań. Ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, przebywając przez kilka lat w Rzymie, zachwycił się włoską kuchnią. Studiował, smakował, a że sam umie i lubi dobrze gotować, kuchnia ta nie ma dla niego tajemnic. Zgodził się podzielić z naszymi Czytelnikami wypróbowanymi przepisami.
Kapustę pokroić. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojone oliwki. Przed podaniem przyprawić peperoncino (wystarczą dwa przekręcenia młynkiem). Podawać z ryżem do drobiu, duszonego mięsa, ryb.
Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?
2024-05-02 07:20
PAP
Adobe Stock
W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.
Przez cały maj Muzea Watykańskie proponują pielgrzymom maryjny spacer po Ogrodach Watykańskich, połączony z modlitwą o pokój. Można wziąć w nim udział dwa razy w tygodniu: w sobotę rano i w środę po audiencji ogólnej, po uprzedniej rezerwacji - mówi s. Emanuela Edwards, kierownik Biura Działalności Edukacyjnej Muzeów Watykańskich.