Stawy są najbardziej ruchomymi połączeniami kości. Budowa ich jest złożona, a wszelkie stany chorobowe - zapalne, urazowe czy degeneracyjne - mogą w łatwy sposób doprowadzić do ich uszkodzenia. Aby tkanka łączna, z której zbudowane są stawy, mogła bez problemów funkcjonować, powinna być na bieżąco regenerowana. Przyczynami osłabienia zdolności odtwórczych tkanki stawów, więzadeł czy ścięgien może być stopniowe starzenie się organizmu lub uszkodzenia mechaniczne, będące wynikiem kontuzji lub wypadków.
Stawy też się starzeją
Wraz z wiekiem tracimy zdolność do odbudowywania struktur tkanki łącznej - głównymi winowajcami jej uszkodzeń są wolne rodniki, destrukcyjnie oddziałujące na nasz organizm. Szczególnie niekorzystny wpływ wolnych rodników obserwujemy na skórze i w działaniu aparatu ruchu, w głównej mierze zbudowanych z tkanki łącznej, która jest wyjątkowo wrażliwa na ich niszczycielskie działanie. Wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność naszego organizmu do syntezy aminocukrów, cząsteczek budulcowych tkanki łącznej, co m.in. prowadzi do stopniowej degeneracji elementów aparatu ruchu. Dlatego wskazane jest uzupełnianie diety przede wszystkim w aktywne antyoksydanty, takie jak witamina C, biorąca również udział w syntezie kolagenu - białka spajającego tkankę łączną. Korzystne efekty we wspomaganiu aparatu ruchu mają siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny.
Dobroczynny kwas hialuronowy
Innowacyjnym, wręcz ekskluzywnym składnikiem, dobroczynnie wpływającym na nasze stawy, ścięgna, a także skórę, jest znany do tej pory wyłącznie z bardzo drogich kosmetyków przeciwzmarszczkowych i zastrzyków, stosowany w medycynie estetycznej - kwas hialuronowy (HA). Jest to substancja wytwarzana przez nasz organizm, aby amortyzować stawy i zapewniać, że będą się one poruszały bez tarć. Zapewnia on także właściwe nawilżenie skórze. W miarę upływu czasu organizm wytwarza coraz mniej kwasu hialuronowego. Wtedy stawy tracą naturalną elastyczność, a skóra nabiera szorstkiego, suchego wyglądu. Ta zadziwiająca cząsteczka potrafi związać olbrzymie ilości wody (jeden jej gram potrafi połączyć ok. 6 litrów wody), oczywiście, ujędrnia to skórę, ale również dostarcza stawom naturalnego i kojącego smaru! Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem płynu stawowego, absorbującego wstrząsy, odżywiającego chrząstkę i zapewniającego jej smarowanie. Podanie kwasu hialuronowego w chorobach zwyrodnieniowych stawów przywraca właściwą masę cząsteczkową HA w mazi stawowej, a także hamuje proces zapalny, zwiększa przenikanie substancji odżywczych oraz sprawia, że ruchy w stawie przebiegają płynnie i bez tarcia. Do niedawna kwas hialuronowy musiał być wstrzykiwany, ponieważ układ trawienny nie był w stanie wchłonąć go w naturalnej postaci. Obecnie może być przyjmowany doustnie.
Według specjalistów, najlepsze efekty dla przedłużania okresu funkcjonowania stawu zapewnia zasada politerapii, czyli łączenie przeciwbólowego działania leków przeciwzapalnych z poprawą odżywienia chrząstki stawowej (glukozamina) i zwiększeniem lepkości mazi stawowej (kwas hialuronowy).
(dhj)
Pomóż w rozwoju naszego portalu