Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tych umiejętności nie mają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
2 kg jabłek
2 kg dyni
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1¼ szklanki wody
Wykonanie:
Jabłka i dynie obrać, pokroić i rozgotować, dolewając szklankę wody. Pomarańcze umyć, sparzyć, ponakłuwać i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu zmiksować i przetrzeć przez sito. Zrobić lukier z 1 szklanki cukru, ¼ szklanki wody i wrzucić zmiksowane pomarańcze. Gotować na szklisty kolor. Pomarańcze połączyć z jabłkami i dynią. Na koniec dodać sok z cytryny. Jeśli trzeba, doprawić cukrem do smaku. Nakładać do słoików i pasteryzować ok. 40 min.
Papież: szopka wnosi światło, pielęgnujcie tę tradycję!
2025-12-13 14:01
www.vatican.va/KAI
Agata Kowalska
Szopka to ważny znak. Przypomina nam, że i my mamy swój udział w tym wielkim wydarzeniu zbawienia - mówił Leon XIV, przyjmując dziś rano uczestników żywej szopki przy Bazylice Matki Bożej Większej. Cytując św. Augustyna przypomniał, główne przesłanie Bożego Narodzenia: „Bóg stał się człowiekiem, aby człowiek stał się Bogiem, (…) aby człowiek zamieszkujący ziemię, mógł znaleźć schronienie w niebie”.
Papież: Przed Bożym Narodzeniem unikajmy zakupowego dopingu
2025-12-14 09:43
Vatican Media
Vatican Media
Leon XIV odpowiada na łamach czasopisma „Piazza San Pietro” na list psychologa młodzieży i zachęca do przeżywania Bożego Narodzenia jako czasu prostoty i konkretnej miłości bliźniego, bez „zakupowego dopingu”. Młodym wskazuje przykład św. Johna Henry’ego Newmana, który może pomóc w walce „z mrokiem nihilizmu”.