Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Graziako

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Upieczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+3 -1
2013-07-30 09:40

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Częstochowska polewka z maślanki z ziemniakami

Adobe Stock

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Więcej ...

Co chciałbym zmienić w moim dawaniu świadectwa o Jezusie?

Magdalena Pijewska/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 6.12-14.

Więcej ...

Kielce: siostry boromeuszki odchodzą z seminarium, a tym samym z diecezji

2024-06-25 12:51

diecezja.kielce.pl

Decyzją matki generalnej Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza, siostry boromeuszki odchodzą z Kielc, a tym samym z diecezji kieleckiej - po 32 latach zostaje zlikwidowana placówka zgromadzenia w Wyższym Seminarium Duchownym w Kielcach.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

W. Brytania: Polski ksiądz Piotr G. oskarżony o 10...

Kościół

W. Brytania: Polski ksiądz Piotr G. oskarżony o 10...

Kielce: siostry boromeuszki odchodzą z seminarium, a tym...

Niedziela Kielecka

Kielce: siostry boromeuszki odchodzą z seminarium, a tym...

Co chciałbym zmienić w moim dawaniu świadectwa o Jezusie?

Wiara

Co chciałbym zmienić w moim dawaniu świadectwa o Jezusie?

Pustelnik z Góry Maryi

Święci i błogosławieni

Pustelnik z Góry Maryi

Zmiany kapłanów 2024 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2024 r.

Wakacyjny savoir vivre w Kościele

Niedziela Łódzka

Wakacyjny savoir vivre w Kościele

Zmiany personalne w diecezji bielsko-żywieckiej 2024

Niedziela na Podbeskidziu

Zmiany personalne w diecezji bielsko-żywieckiej 2024

Zmiany personalne w diecezji rzeszowskiej

Kościół

Zmiany personalne w diecezji rzeszowskiej

Diecezja kielecka: zmiany kapłanów 2024

Kościół

Diecezja kielecka: zmiany kapłanów 2024