SKŁADNIKI:
• 3 kg buraków
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
ZALEWA:
• 3 szklanki wody
• 1,5 łyżki soli
• 1,5 szklanki cukru
• 1-1,5 szklanki octu 10-procentowego (można mniej, jeśli ktoś nie lubi potraw zbyt ostrych)
• 7 ziarenek pieprzu
• 7 goździków
• 7 ziarenek ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
Wykonanie:
Buraki umyć, ugotować w łupinach do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek – gotować 5 min. Przestudzoną zalewą zalać buraki, wymieszać i zostawić na przynajmniej 5 godzin (można na całą noc). Buraki wkładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować 15 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu