Składniki:
1 główka białej kapusty
10 dag kaszy gryczanej
4 duże ziemniaki
1 jajko
1 duża cebula
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
* * *
Liście kapusty dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i ostrym nożem usunąć zgrubiałe nerwy. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej, odsączyć. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć, przełożyć do sporej miski. Dodać ugotowaną kaszę i pokrojoną w drobną kostkę, zeszkloną na maśle cebulę. Dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Na sparzone wcześniej liście kapusty nakładać nadzienie i formować gołąbki. Układać w rondlu z grubym dnem, zalać wodą, tak aby gołąbki zostały przykryte, dodać przyprawę warzywną i masło. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godz. Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu