Święta Bożego Narodzenia są najpiękniejsze, najbardziej rodzinne spośród polskich świąt. Jak co roku, będziemy łamać się opłatkiem, śpiewać kolędy, wspominać nieobecnych i cieszyć się wzajemną życzliwością i bliskością. Dopełnienie tej atmosfery to polskie stoły. Pięknie udekorowane, z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem dla niespodziewanego gościa są nieodłącznym elementem tradycji. To właśnie za tą atmosferą tak bardzo tęsknią wszyscy Polacy spędzający święta daleko od domu.
Nasz dodatek kulinarny już kolejny raz wydajemy na Boże Narodzenie.
Proponujemy przepisy regionalne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, oparte na produktach u nas dostępnych. Podziękowania składamy p. Halinie Mazan z Kolbuszowej i Powiatowemu Centrum Kultury w Lubaczowie, pod którego patronatem ukazała się książka pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Lektura ciekawa zarówno dla smakoszy, jak i dla osób ceniących tradycję, z niej też pochodzi kilka przepisów proponowanych w tym dodatku, np. na pierogi. Mamy nadzieję, że nasza publikacja stanie się dla Państwa inspiracją i pomocą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu