Ojciec Jan, kapucyn, który obecnie posługuje w Nowej Soli, od wielu lat jest zaprzyjaźniony z „Niedzielą”. Gdy odwiedza naszą redakcję, zawsze przywozi smakołyki wykonane przez swoje parafianki lub własnoręcznie. Umie i lubi gotować. Wypróbowanymi przepisami chce podzielić się z naszymi czytelnikami. Oto jeden z nich:
• 1 średniej wielkości kalafior
• 5 kopiastych łyżek bułki tartej
• 2 całe jajka
• 1 cebula średniej wielkości
• sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do osolonej wody, gotować ok. 7 min. Odcedzić, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, jajka, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Formować kotlety, obtaczać je w pozostałej bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Rowerem do Rzymu. Młodzież z Siedlec na jubileuszowej pielgrzymce nadziei
2025-07-08 16:00
Vatican News PL/KAI
Adobe.Stock
Bez wygód, ale gotowi na wysiłek, z sercami otwartymi na zmianę. Dziewięcioosobowa grupa młodzieży wraz z duszpasterzem - ks. Radosławem Piotrowskim wyruszyła na wyjątkową pielgrzymkę - nie pieszo, nie autokarem, lecz... rowerem. Ich celem jest Rzym, a motywacją - Rok Jubileuszowy, ogłoszony przez papieża Franciszka i Jubileusz Młodych, który odbędzie się na przełomie lipca i sierpnia w Wiecznym Mieście.