Składniki:
• mieszanka sałat
• pomidor
• ogórek zielony
• filet z kurczaka
• kilka kromek bułki wrocławskiej
• łyżka masła
• pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
Sos czosnkowy:
• 2/3 szklanki majonezu
• 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
• sól, pieprz
• ząbek czosnku
• kawałek świeżego ogórka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Filet z kurczaka przyprawić według uznania i usmażyć na złoty kolor, przestudzić i pokroić w kostkę. Pomidor i ogórek pokroić w półplasterki. Bułkę wrocławską pokroić w kostkę. Skropić wcześniej roztopionym masłem, posypać ulubionymi ziołami, lekko wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze i rumienić przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. W szklanej salaterce układać warstwami: sałatę, pomidor, ogórek, kurczaka. Na wierzch ułożyć grzanki i obficie posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Można dodać starty na tarce świeży ogórek. Wymieszać.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Wykonanie: Graziako