Składniki:
• 4 duże papryki
• 1 cebula
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• kilka łyżek oleju
• 50 dag chudej wędliny
• kilka niedużych miękkich pomidorów
• 2 łyżki pikantnego keczupu
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 liść laurowy, szczypta cukru
Wykonanie:
Z przekrojonych na połowę papryk usunąć nasiona. Papryki wstawić do gorącego piekarnika na 10 min, następnie wyjąć i wystudzić. Zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i przesmażyć, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 min. Pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić w ósemki, dodać do papryki i jeszcze przez kilka minut dusić razem.
Wykonanie: Graziako