Świeże liście pietruszki zawierają prawie cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.
Tylko 5 dag natki pietruszki całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, C i K. Natka pietruszki ma tak olbrzymie ilości manganu, boru oraz ważnej dla utrzymania dobrego wzroku i komórek nerwu wzrokowego luteiny i jej izomeru zeaksantyny, że duży pęczek natki dostarczy organizmowi ich wymaganą dzienną porcję. Poza tym natka pietruszki jest dobrym źródłem witamin: B2, B6 i E oraz kwasu foliowego, który pomaga utrzymać zdrowy stan naczyń krwionośnych i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju ciąży. Natka jest ponadto bardzo dobrym źródłem: żelaza, wapnia, cynku, fosforu i magnezu oraz rzadkich związków mineralnych: miedzi, wanadu, boru, krzemu, niklu, rubidu, kobaltu, litu, jodu i chromu. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Cała roślina zawiera inulinę, dlatego spożywanie pietruszki zaleca się tym pacjentom, którzy mają predyspozycje do cukrzycy. Dodawanie natki do potraw powoduje lepsze wchłaniane manganu, który jest ważny dla zdrowia tkanki kostnej. 10 dag natki pietruszki dostarcza prawie połowę potrzebnej dziennej dawki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sok z natki pietruszki jest wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze, jednak ma bardzo silne działanie na organizm, dlatego powinno się go spożywać oszczędnie, najlepiej jako dodatek do innych soków (z marchewki, ogórków lub jabłek). Natka pietruszki jest najbogatszą i najzdrowszą częścią rośliny. Niestety, zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu