Poszukaj jej na bazarze. Teraz jest na to najlepsza pora, ponieważ bulwy rzepy zbiera się późną jesienią, tuż przed przymrozkami, i przechowuje się je w piwnicy lub kopcu przysypanym wilgotnym piaskiem.
Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Przy przyrządzaniu rzepy ważne jest, aby ją mocno rozdrobnić, poszatkować lub zetrzeć na tarce. Te czynności powodują rozpad glikozydu, przez co powstają lotne związki, które mają charakterystyczny ostry smak i zapach. Pobudzają one wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci. Czarna rzepa jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C. Wyciągi z tego warzywa mają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają też rozkurczowo – eliminują nadmierną produkcję gazów z organizmu przez przyspieszoną perystaltykę jelit.
Pomóż w rozwoju naszego portalu