Składniki :
200 g kurek
500 g mięsa drobiowego
200 g surowego boczku lub podgardla
2 cebule
3 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz, bułka tarta, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego
WYKONANIE:
Kurki zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut. Mięso pokroić na małe kawałki. Na spodzie dużego garnka ułożyć boczek, następnie mięso i cebulę. Zagotować na dużym ogniu z przyprawami i dusić pod przykryciem – na małym ogniu – do miękkości mięsa (ok. 1 godziny). Mięso odcedzić, wystudzić i trzykrotnie zmielić. Ugotowane kurki drobno pokroić, dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy, lekko docisnąć i posypać bułką tartą. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu