Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.
Dżem malinowy
  Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest 
dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony 
dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru, 
1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
  Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla, 
przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim 
ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty 
z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki) 
i gotujemy ok. 20 min.
  Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy 
garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
  Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie 
zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie, 
opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów 
miejscu.
  Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem 
dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito 
i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dżem truskawkowy
1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku 
wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
  W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych 
i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem 
lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy 
odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i 
odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy 
na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się 
zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy 
na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste. 
Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków, 
szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy 
we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.
Dżem z czarnych jagód
  Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny 
jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki 
cukru.
  Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim 
rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim 
ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko 
lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy 
wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym 
zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu 
trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.




 
                               
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
             
        
         
            
     
            
     
            
     
            
     
            
     
            
    