Wiosna jest czasem przesilenia, często brakuje nam sił witalnych. Warto się w tym okresie wzmocnić przez wykorzystanie dóbr natury, które są na wyciągnięcie ręki i które wzmacniają, oczyszczają po zimie i uzupełniają witaminy i minerały. Już nasze prababcie korzystały z tych wyjątkowych specyfików ziołowych i wyszło im to na zdrowie.
Jakie rośliny warto zbierać wiosną?
Do naturalnych surowców, których wiosną nie powinno się przegapić, należą: sok z brzozy, pokrzywa, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, babka lancetowata, orzech włoski, kora dębu, rumianek, stokrotka, fiołek, glistnik jaskółcze ziele, podbiał, jasnota, kwiaty – forsycji, bzu czarnego, kasztanowca, pączki sosny czy brzozy. Do najkorzystniejszych w tym sezonie zaliczam sok z brzozy, bluszczyk kurdybanek i pokrzywę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jak szukać?
W pierwszej kolejności warto rozejrzeć się wokół własnego domu, o ile nie mieszkamy w mieście. Zioła zbieramy z dala od dróg i pól uprawnych. Jeśli pojawią się trudności w ich rozpoznaniu, warto zainstalować pomocną w tym, bezpłatną aplikację, np. Flora Incognita. Najłatwiej stosować herbaty, zwykle napar z 1 łyżki świeżych lub łyżeczki suszonych ziół na szklankę wrzącej wody. Więcej inspiracji w książkach lub w internecie, np. rozanski.li , a najlepiej zasięgnąć porady specjalisty, który dobierze też stosowanie.
Jakie specyfiki przygotować?
Reklama
Oczyszczająca herbata: 1 łyżkę liści pokrzywy, brzozy czy kurdybanka zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem, pić 2 razy dziennie.
Sok z brzozy: wykazuje działanie wzmacniające, oczyszczające zwłaszcza nerki, stawy. Pijemy go 2-3 razy dziennie po ok. pół szklanki. O pozyskiwaniu go pisał Ojciec Henryk w nr 9: Eliksir zdrowia po zimie.
Pesto z czosnku niedźwiedziego lub z pokrzywy: zblendować 3 szklanki liści, 1/2 szklanki pestek słonecznika lub orzechów, 5 łyżek oliwy, 3 szczypty soli, szczyptę pieprzu, (w przypadku pokrzywy dołożyć 2 ząbki czosnku). Wzmacnia odporność, wykazuje działanie antydrobnoustrojowe i wspiera układ krążenia.
Ocet z forsycji: świeżo zebrane kwiaty forsycji należy włożyć do słoika, lekko skropić alkoholem, zalać octem jabłkowym, odstawić na ok. 2 tygodnie. Codziennie wstrząsać. Po tym czasie przecedzić przez gazę i przechowywać w ciemnym miejscu. Wykazuje działanie przeciwwirusowe. Stosujemy go doustnie 2 razy dziennie po 1 łyżce.
Reklama
Olej z kwiatów kasztanowca: kwiaty należy włożyć do słoika, lekko skropić alkoholem, zalać olejem, np. oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym, migdałowym, krokoszowym, przykryć gazą i słoik postawić np. na parapecie na 2 tygodnie. Do przygotowania używać dowolnej ilości ziół, ok. 1 części ziół na 1 część oleju, stosując zasadę, że wszystkie zioła muszą być przykryte. Po tym czasie należy przecedzić przez gazę, najlepiej dodać witaminę E i przechowywać w ciemnym miejscu. Stosujemy do masażu ciała, zwłaszcza celem poprawy elastyczności i kondycji naczyń krwionośnych kończyn.
Syrop z pączków sosny: pączki włożyć do słoika, skropić alkoholem, przesypać cukrem i postawić na ok. 2 tygodnie na parapecie, codziennie wstrząsnąć, po tym czasie odcedzić syrop. Stosować przy infekcjach dróg oddechowych.
„Miód” z mniszka: ok. 500 kwiatów mniszka zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 min, pozostawić na ok. 12 godz. Następnie kwiaty należy przecedzić przez sito, dodać cukier (0,5-1 kg na litr wody), sok z cytryny, i zagotować. Jeśli zależy nam na konsystencji miodu, gotujmy co najmniej 2 godz. z większą ilością cukru.
Wcierka do włosów z pokrzywy: szklankę liści pokrzywy zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować na lekkim ogniu ok. 10 min. Zostawić pod przykryciem aż do ostudzenia, odcedzić, dołożyć pół łyżeczki octu i wcierać w skórę głowy 1-2 razy dziennie. Wzmacnia włosy, zapobiega przetłuszczaniu.
Nasiadówka: mieszankę lub pojedyncze zioła typu kora dębu, rumianek, liść brzozy, krwawnik zalać wrzątkiem, w proporcji ok. 1 porcja ziół na 4 porcje wody, i lekko podgotować. Działa ściągająco i przeciwzapalnie.
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego: pokroić ok. 200 g zielonych orzechów, umieścić w słoiku, zalać wódką – ok. 500 ml, tak, aby przykryć cały surowiec, dosypać 100 g cukru i odstawić na min. 6 tygodni; co jakiś czas należy wstrząsać słoikiem, a następnie odcedzić. Należy pić po ok. 1 łyżce 2 razy dziennie. Nalewka wykazuje działanie przeciwpasożytnicze lub może być stosowana zamiast kropli żołądkowych.