Pochodzą z Ameryki Południowej, a ich uprawę prawdopodobnie zapoczątkowano w Peru jeszcze przed naszą erą. Uprawę ziemniaka w Polsce rozpoczęto w drugiej połowie XVII wieku.
100 g ziemniaka zawiera ok. 73 kcal, co stanowi mniejszą wartość energetyczną niż taka sama porcja kaszy czy makaronu. Ziemniaki dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. Jeśli chodzi o składniki mineralne – są źródłem potasu, a także: fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz jodu.
Głównym węglowodanem złożonym występującym w ziemniaku jest skrobia. Jej zawartość w bulwach jest uzależniona od odmiany i waha się w granicach 10-25%. Z tego względu ziemniaki są produktami o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym powinny się pojawiać rzadziej w jadłospisie osób z cukrzycą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu