Reklama

Z zakonnej kuchni

Czekoladowo-jaglany mazurek na spodzie z orzechów

Niedziela Ogólnopolska 15/2022, str. 46

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
spód orzechowy
125 g orzechów włoskich
75 g migdałów
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżki miodu
masa czekoladowa
200 ml mleka roślinnego
200 ml mleka kokosowego
15 daktyli
75 g gorzkiej czekolady
50 g (suchej) kaszy jaglanej
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
polewa i dodatki
50 g gorzkiej czekolady
25 ml mleka roślinnego
2 łyżki miodu
garść uprażonych na patelni płatków migdałowych
skórka otarta z połowy pomarańczy

WYKONANIE:
Przygotuj foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze, dodaj olej, miód i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do blaszki i rozprowadź po jej całej powierzchni. Wyrównaj, dociśnij i odłóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. Do garnka wlej oba rodzaje mleka, dodaj daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę przepłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody i dodaj do wrzącego mleka. Gotuj 10-12 min, od czasu do czasu mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów wymieszaj. Masę zblenduj na jednolity krem i przestudź. Gdy będzie chłodna, wyłóż ją na spód i z powrotem włóż ciasto do lodówki. Przygotuj kąpiel wodną: włóż miskę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Do roztopionej czekolady dodaj mleko i miód. Taką polewę wylej na schłodzone ciasto i wyrównaj. Ozdób wierzchnią warstwę migdałami i pomarańczą (można ozdobić mazurek, formując z migdałów bazie). Gotowe ciasto włóż jeszcze do lodówki na całą noc.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+3 -2
2022-04-05 13:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Konfitura z zielonych pomidorów

Graziako

Słoiczek tej wykwintnej konfitury przyniósł do naszej redakcji ks. Andrzej Kornacki, proboszcz parafii św. Franciszka z Asyżu w Blachowni, z pytaniem, z czego została zrobiona. Nikt nie zgadł, że podstawowym składnikiem są zielone pomidory. Przepis na tę konfiturę przywiózł przed laty z Francji ojciec ks. Andrzeja.

Więcej ...

Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły!

Karol Porwich/Niedziela

Zachęcamy do odmawiania Nowenny do Matki Bożej rozwiązującej węzły. Już od dziś poświęć kilka minut w Twoim życiu i zwróć swą twarz ku Tej, która zdeptała głowę szatanowi.

Więcej ...

Święcenia biskupie ks. prał. Krzysztofa Nykiela

2024-06-23 07:00

ks. Paweł Kłys

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wakacyjny savoir vivre w Kościele

Niedziela Łódzka

Wakacyjny savoir vivre w Kościele

Nauczycielu, nic Cię to nie obchodzi, że giniemy?

Kościół

Nauczycielu, nic Cię to nie obchodzi, że giniemy?

Burza budzi człowieka ze snu samozadowolenia

Wiara

Burza budzi człowieka ze snu samozadowolenia

Ulicami Warszawy przeszedł XIX Marsz dla Życia i Rodziny

Kościół

Ulicami Warszawy przeszedł XIX Marsz dla Życia i Rodziny

Zmiany personalne w diecezji bielsko-żywieckiej 2024

Niedziela na Podbeskidziu

Zmiany personalne w diecezji bielsko-żywieckiej 2024

Zmiany personalne w diecezji rzeszowskiej

Kościół

Zmiany personalne w diecezji rzeszowskiej

Oczyma duszy widziała miejsca znane z Biblii. Św....

Święci i błogosławieni

Oczyma duszy widziała miejsca znane z Biblii. Św....

Krzysztof Zanussi obchodzi dziś 85. urodziny

Kultura

Krzysztof Zanussi obchodzi dziś 85. urodziny